Ranjivost - ulaznica za slobodu

  • Ganga Cording
  • 04. 11. 2020

The physics of the dandelion - Cosmos Magazine

                                                                                                                                                                         Caiaimage/Andy Roberts|Credit: Getty Images/Caiaimage

 

Ranjivost je ulaznica za slobodu. To je sve samo ne slabost – najčešći nesporazum. Samo ako skupim hrabrost da uistinu primijetim što se zbiva unutra bez da unosim 'drugog' u to, položit ću temelj za kasniju plodnu i razumnu komunikaciju. Međutim, ako je fokus na stvarima poput 'što će drugi misliti o meni?', 'hoću li ispasti glupa?', 'hoću li ispasti potrebita, pohlepna, slaba, požudna, ne-zajedno, egoistična, bez suosjećanja?', izgubit ću se u u slici i socijalnim normama te uskratiti si mogućnost da postanem svjesna, primim i zagrlim s ljubavlju ono što je unutra. Fokusirajući se na drugog rađa strah, a ne svijest.

 

Zato, počnimo ispočetka: prvi korak je biti ranjiv naspram sebe, otvoriti se što god da jest i izraziti dobrodošlicu bez suđenja. Zatim, sljedeći je korak pokazati to drugima, ako to odlučim učiniti na prikladan način.

 

 

Jellyfish

                                                                                                                                                                                Marisa Vega Photographer/Getty Images

 

"Počnimo ispočetka: prvi korak je biti ranjiv naspram sebe, otvoriti se čemu god da jest i izraziti dobrodošlicu bez suđenja"

 

 

Postoji sloboda u gledanju unutra i slobodi izražavanja sebe pred drugima. Nema pravog ili krivog. U jednom trenutku mogu sve izraziti, u drugom pričekati, u sljedećem odlučiti ne izraziti ništa.

U svakom je slučaju preporučljivo koristiti 'ja' jezik, umjesto 'ti ti' jezik – inače korišten da bi se sakrilo iza udovoljavanja ili optuživanja drugog.

 

No, s malo prakse dobrobiti postaju očite. Ima više samopoštovanja i samo-osnaženja, više žive i stvarne povezanosti s drugima, više ljubavi i radosti.

 

 

 

 

 

ganga portrait

Ganga Cording je obučena u psihoterapiji C. Rogersa i psihoanalitičkoj grupnoj terapiji, a specijalizirala je kliničku psihologiju.

Duga putovanjima na Istok ranih 70-ih omogućila su joj prva iskustva u meditaciji, na Vipassana grupama na Tajlandu. Rodila se žeđ za potragom za sobom, umjesto probavljanja tuđih ideja.

Vodila je stotine meditacijskih retreata po cijelom svijetu od 1977.g., a 2007. osnovala je i Akademiju svjesnosti i kreativnog izražavanja kao krunu svog rada i bogatog životnog iskustva.

Od 1975. učenica je indijskog mistika Osha.