3 koraka do prisutnosti

  • Avikal E. Costantino
  • 10. 06. 2018

Tri koraka do prisutnosti

 

Uzmi si vremena za sebe; nema drugog do tebe. Čak i kad se čini da se sve ubrzava van kontrole, baš tada – uzmi si vremena.

Vrijeme ne postoji kao objektivna stvar; ono potpuno ovisi o tvojoj percepciji i tvojoj povezanosti sa sobom. Ako si prisutan, u kontaktu s vlastitim iskustvom stvarnosti i otvoren onome što doživljavaš, onda si gospodar vremena, a ne njegov rob.

Kako to činimo? Metoda je jednostavna: ima nekoliko osnovnih koraka koji ne zahtijevaju neke posebne vještine, darove ili tehnike. Zove se “prakticiranje prisutnosti”.

Pretpostavljam da i ti, poput mene, želiš život živjeti, a ne samo preživljavati. Pretpostavljam da i ti želiš iskusiti punoću i bogatstvo života, također. Znam da si se i ti barem jednom zapitao u životu: “Je li to sve u životu?” Odgovor postoji: prisutnost.

To je odgovor na sva pitanja jer je to jedina kvaliteta koja ti omogućuje pronaći vlastite odgovore, a to su jedini odgovori koji će zadovoljiti tvoju žeđ i čežnju.

Vrlo često se čini jako teško izdvojiti vrijeme za sebe, pronaći, čak i zamisliti, mogućnost da možeš živjeti u skladu s vlastitim ritmom. Ponekad to izgleda nemoguće. Istina, to nije lako, jer je otprilike sve u svijetu kakvim ga poznajemo, tu da nas ometa.

Ono što je lako jest gubljenje u drugima, u stvarima, projektima, zabrinutosti, prikupljanju i trčanju za nečim…a opet, ako stanemo na tren i upitamo se ova pitanja: Tko se gubi? Tko trči? Tko čita u ovom trenutku?

Samo pitajući se taj TKO, već smo malo manje izgubljeni, malo manje zatrčani, malo više prisutni. A onda je sljedeće pitanje: prisutni kome? Onom jedinom koji može biti svjestan trčanja i gubljenja i čitanja i pitanja…TEBI!

Ti si čudo, temeljna svjesnost koja prepoznaje svaki događaj, trenutak, potencijal, tendenciju, odnos, emociju, senzaciju i misao da želiš živjeti ovaj život u punini.

Dakle, prvi je korak: zapitaj se i daj si vremena da osjetiš prisustvo onoga koji ima to iskustvo. Malo pomalo ćeš se povezivati s onime što ja zovem Autentičnim Ja: toj jedinstvenoj manifestaciji koja jesi.

Drugi korak je: sjeti se Sebe. Jednom kad prepoznaš da postojiš u samom središtu svakog tvog trenutka, onda samo uzmi vremena da staneš u njemu i sjetiš se: ja sam onaj koji ima to iskustvo.

Treći je korak: sjeti se kad zaboraviš. Prigrli svoj zaborav. Nema potrebe za krivnjom, nema potrebe za osudom sebe, tek primijeti: “O, zaboravio sam!” Trenutačno ćeš se vratiti i povezati.

To je praksa, moj prijatelju. Nešto za što je potrebno vrijeme i namjera i angažiranost, no strast koju ćeš pronaći, radost u bivanju prisutnim, užitak u bogatstvu bilo kojeg iskustva i zahvalnost…

 

 

 

 

AVIKAL E. COSTANTINO

Avikal je mistik. Znatiželja, strast i ljubav za istinom upravljaju njegovim učenjem koje prenosi na jasan i fokusiran način. Osnivač je i direktor instituta “Integral Being”, aktivnog u Evropi, Aziji i Australiji.

Radio je kao antropolog i profesionalni fotograf. Njegova ljubav za borilačke vještine i rad s tijelom, dovela ga je do zvanja učitelja Aikida i rada s mačem, kao i prakse u Shiatsu, Yu-Ki i Seitai. Nekoliko je godina bio i direktor “Osho School for Centering and Zen Martial Arts” u Indiji.

Nakon 35-godišnje uključenosti u Zen i Advaitu, danas vodi retreate poput Satorija i Intenziva svjesnosti.
Od 1997. g. razvio je inovativan i original pristup radu s Unutarnjim sucem te je priznati učitelj Dimenzija Bića (Esenca), Eneagrama i Tantre.

Autor je knjiga “When the Ocean Dissolves into the Drop”, ”Freedom to Be Yourself. Mastering the Inner Judge” i “Without a Mask. Discovering your Authentic Self”.

Također je i pjesnik.

integralbeing.com